KAROMAH ASMA’ BIHARTIYAH

Artikel kiriman Ki Wong Jowo

Salam pamuji rahayu eyang samar, salam dalem ingkang poro pini sepuh sedulur sedoyo. Menanggapi asma bihartiyah ini cukup menarik, ini tidak terlepas juga dalam 7 perjanjian sulaiman atau Khatim sulaiman. Mengingat akar keilmuannya berasal dari sana. Nah Asma Bihartiyah ini memiliki 28 Ayat yang masing2 memiliki Qosam atau Khodam ayat yang menjaga masing2 ayat / pasal di asma bihartiyah. Dan masing2 memiliki kegunaan tersendiri. Adapun pengamalannya dilakukan dengan berpuasa senin dan kamis berturut2 dalam jangka waktu tertentu.

Adapun masing2 ayat mengandung karomah sbb : 1.Barhatiyah (zat yg maha suci) 2.Karirin(ya allah) 3.Tatliihin(mahasuci & mahakuasa) 4.Thauraanin(zat yg maha hidup) 5.Mazjalin(zat yg mahaberdiri) 6.Bazjalin(zat yg maha esa) 7.Tarqabin(zat yg maha selamat) 8.Barhasyin(ya allah kabuikanlah) 9.Ghalmasyin(zat yg maha suci) 10.Hauthiirin(zat yg maha kuat) 11.Qalnahaudin(zat yg maha mendengar dan melihat) 12.Barsyaanin(zat yg meliputi) 13.Kadhahiirin(maha suci allah) 14.Namuu syalahin(wahai tuhan yg maha mulia engkau adalah allah) 15.Barhayuula(maha suci allah) 16.Basykailakhin(maha agung maha pengasih dan maha penyayang) 17.Qazmazin(zat yg memelihara) 18.Anghalulaithin(zat yg maha agung dan maha bijaksana) 19.Qabraatin(zat yg maha agung) 20.Ghayaahaa(zat yg maha mulia) 21.Kaidahuuala(zat yg maha kuasa ialah allah) 22.Syamkhaahir(zat allah yg maha tinggi) 23.Syamkhahiirin(zat yg maha memutus) 24.Syamhaahiirin(zat yg maha kuasa) 25.Bikahthahuuniihin(wahai zat yg maha dahulu) 26.Basyaarisyin(zat yg maha kuasa atas segala sesuatu) 27.Thuunasyin(wahai zat yg banyak bersyukur) 28.Syamkhaa baaruuhin(yang maha kuasa adalah allah yg maha mulia)

Dan sebagian besar berbahasa suryani. Itu sekelumit pengetahuan tentang asma ini muda2han bisa menambah kamus dalam menyingkap rahasia asma ini.

??? ???? ?????? ?????? ??????????? ??????? ????? ????? ????? ????? ? ???? ????? ??????? ??????? ????? ??????? ??????????????????????????????????????????????? ??????? ??????? ????????? ??????? ?????????? ????? ????? ??????????? ????? ??? ?????? ???? ?????????? ????? ??? ????????? ?????? ?????? ????? ??? ?? ???? ????? ???????? ????? ?? ??? ????? ??? ????????? ?????? ?

Kaifiat Amalan � Hendaklah berpuasa 7 hari, isilah waktu berpuasa ini dengan riyadhah yang sempurna. � Hendaklah berbuka dengan roti yang tidak bergaram. � Hendaklah ditulis 28 isim ini setiap hari pada pinggan putih dengan menggunakan dakwat zakfaran yang dicampur dengan misik dan air mawar. Larutkan tulisan dengan air yang bersih dan minumlah airnya pada waktu pagi. � Bacalah Asma Birhatiah ini selepas solat fardhu lima waktu sebanyak 45 kali. � Hendaklah memasang setanggi yang harum tiap-tiap hari � Jika genaplah seminggu ini dengan sempurna amalan dan mengikut kaifiatnya, maka berhaklah kita menggunakannya dengan apa yang kita kehendaki. Insya-Allah makbul.

1. Isim Pertama ( ?????? ) � Birhatihin� Wazannya ialah (??????) �tif-alihin�. Huruf Ba berbaris di bawah, Ra bertanda mati, Ha berbaris atas, Ta berbaris bawah, Ya tandanya mati dan Ha berbaris dua di bawah. Demikianlah semua isim-isim yang lain, huruf akhirnya berbaris dua di bawah. Dan baginya ialah huruf alif. Makna nya dalam Bahasa Arab ialah Al-Quddus, ada pendapat lain mengatakan maknanya Subbuhun. Khasiatnya : � Perempuan yang susah beranak Tulislah isim ini pada pinggan putih sebanyak 35 kali, dan larutkan tulisan itu dengan air. Beri minum insya-Allah mudah beranak. � Meluaskan rezeki Bacalah isim ini sebanyak seratus kali tiap-tiap hari selama 40 hari, insya-Allah akan terbuka pintu kekayaan kepadanya. � Menguatkan ingatan Tulis isim ini pada tapak tangan kanan sebanyak 7 kali pada waktu pagi, kemudian di jilat hingga hilang tulisan itu. Insya-Allah kuat ingatannya.

2. Isim kedua ( ???? ) � Karirin� Wazannya ialah (????) �fa-ilin�. Huruf Kaf berbaris atas, huruf Ra berbaris di bawah, huruf Ya tandanya sukun dan huruf Ra terakhir berbaris dua di bawah. Dan baginya ialah huruf Ba. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah: ??? ?? ??? (tuhan bagi tiap-tiap sesuatu) dan ada pendapat lain dengan makna Ya Allah. Khasiatnya : � Barangsiapa yang bersungguh-sungguh mengamalkannya 100 kali pada setiap malam, insya-Allah dia akan dapat melihat jin dengan mata kepalanya. Kemungkinan jin itu akan menjadi khadamnya. � Jika Isim ini ditulis pada kertas sebanyak 11 kali dan diletakkan di dalam tempat perniagaan, kedai, peti simpanan harta dan lain-lain, insya-Allah tidak akan dicuri. � Sakit Mata Tulis Isim ini pada pinggan dan larutkan tulisan ini dengan air yang bersih. Titik air ini ke dalam mata yang sakit sebanyak 17 titik selama 3 hari, insya-Allah akan segera sembuh. � Pengasih Tulislah isim ( Birhatiihin, Karirin) pada sebarang makanan dengan air liur, Sesiapa yang makan makanan itu, akan timbul lah perasaan kasih sayang dalam hatinya insya-Allah. Jika dibaca pada minuman pun akan terhasil juga kasih sayang. � Cepat dipinang orang Ukirlah kedua-dua Isim ini pada cincin dan diberi pakai kepada anak dara yang belum dipinang, InsyaAllah akan segera mendapat pinangan. � Pelaris Jika kedua-dua Isim ini ditulis pada barang yang tidak laku dijual, insya-Allah akan segera dibeli dan akan mendapat keuntungan yang banyak.

3. Isim Ketiga ( ????? ) � Tatlihin � Wazannya ialah (?????) �taf-ilin�. Huruf Ta berbaris di atas, Huruf Ta kedua bertanda sukun, huruf Lam berbaris di bawah, huruf Ya sukun dan huruf Ha berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Jim. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Al-Quddus Al-Qaadir, ada pendapat lain dengan makna Subbuhun Quddusun, Al-Khabir dan Mujir Khasiatnya : � Kaya Barangsiapa yang membacanya setiap hari sebanyak 70 kali, insya-Allah akan mendapat rezeki, kekayaan dan kehidupan yang baik. � Pendamai Jika berlaku salah faham di antara suami dan isterinya, maka tulislah Isim ini sebanyak 70 kali pada kulit kijang dengan menggunakan misik dan zakfaran. Pakailah kulit kijang itu diatas kepalanya, insya-Allah akan segera berdamailah keduanya. � Penunduk Barangsiapa yang bersungguh-sungguh mengamalkan Isim (BIRHATIIHIN, KARIRIN, TATLIIHIN) insya-Allah akan tunduk kepadanya arwah-arwah alam tinggi dan rendah.

4. Isim keempat ( ????? ) � Thuranin� Wazannya ialah (?????) �fu�lanin�. Huruf Tho� berbaris hadapan, huruf Wau tandanya sukun, huruf Ra berbaris atas, Alifnya sukun dan huruf Nun berbaris dua di bawah.Baginya ialah huruf Dal. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya Hayyu, ada pendapat lain dengan makna Ya Muhyi. Khasiatnya : � Pendinding Sebagai pendinding, hendaklah ditulis isim ini sebanyak 5 kali bersama dengan 4 ayat terakhir surah Al-Hasyr, 3 kali huruf ha (? ) dan tujuh kali huruf Hamzah (?). Tulisan ini dijadikan sebagai azimat dan dipakai. Insya-Allah selamat dari sebarang kejahatan jin dan manusia atau dari kezaliman pembesar-pembesar kerajaan/orang berpangkat. � Panah malam Barangsiapa yang menuju isim ini kepada orang yang zalim di setiap malam dengan membacanya sebanyak 1000 kali dan mewakilkannya dengan kecelakaan pada setiap 100 kali bacaan. Tidak sampai 3 malam orang itu akan ditimpa kecelakaan. � Melepaskan orang yang dipenjara Caranya ialah dengan menulis isim ini sebanyak 21 kali pada sekeping roti (spt : roti tempayan), setelah siap ditulis roti itu diberi kepada orang yang dimaksudkan. Roti itu hendaklah dibahagi empat, dan makan satu bahagian sehari. Ini bererti roti tersebut dihabiskan dalam masa 4 hari. Insya-Allah Allah akan mempermudahkan jalan keluarnya. � Masuk hantu/disihir. Caranya dengan menulis ( BIRHATIIHIN, KARIRIN, TATLIIHIN, THURANIN ) pada sekeping kertas dan kalungkan kepada orang yang dirasuk hantu, insya-Allah dia akan sedarkan diri dan terbakarlah hantu/jin yang merasuk itu. Jika dia disihir, insya-Allah akan terbatallah sihir itu dengan kuasa Allah Taala.

5. Isim kelima ( ???? ) � Mazjalin� Wazannya ialah (????) �maf-alin�. Huruf Mim berbaris atas, Huruf Zai tandanya sukun, huruf Jim berbaris atas dan huruf Lam berbaris dua di bawah, baginya ialah huruf Ha (?). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya Qayyum, ada pendapat lain dengan makna Ya Qoimu (?????? ) Khasiatnya : � Perempuan mandul Caranya ialah dengan menulis isim ini sebanyak 7 kali bersama dengan 8 asma� Althohathil pada cawan atau pinggan. Tulisan itu hendaklah dilarutkan dengan air dan diberi minum kepada perempuan yang mandul sebanyak 7 kali minum selama 7 hari. InsyaAllah dia akan hamil.Dan inilah 8 asma� Althohathil itu :

( ??????? ??????? ??????? ??????? ??????? ??????? ??????? ??????? ) � Pangkat besar Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 50 kali, insya-Allah akan terampun dosa-dosanya, akan dapat menzirahi maqam Baginda Rasulullah SAW sebelum sampai ajalnya, akan mencapai martabat yang besar dan dikasihi siapa yang melihatnya.

6.Isim keenam ( ???? ) � Bazjalin� Wazannya sama dhobit dengan isim sebelumnya. Huruf Ba berbaris atas, huruf Zai tandanya sukun, huruf Jim baris diatas dan huruf Lam berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Wau. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Wadud. Ada empat lagi pendapat lain dengan makna Ya-Allah, Ya-Qoohir, Ya-Ahad dan Ya-Wahid. Khasiatnya : � Tunai Hajat Caranya ialah dengan menulis isim ini pada kertas merah. Waktu menulisnya ialah sebelum terbit matahari hari khamis dan sebelum bercakap-cakap dengan sesiapa. Pergi ke tepi pantai dan pohonlah hajat itu kepada Allah Taala. Setelah hajat disebutkan, maka kertas merah itu dicampakkan ke dalam laut. Insya-Allah hajat kita akan ditunaikan pada hari Jumaatnya. � Membatalkan sihir Ambil sedikit air yang telah dicampur dengan tiga biji garam. Kemudian bacalah pada air itu ( ???? ???? ) sebanyak 66 kali. Berikan air itu kepada mangsa sihir untuk dibuat air tawar dan mandian. Insya-Allah akan hilanglah sihir itu dan terhurailah ikatan-ikatannya. � Kejayaan Barangsiapa yang membaca kedua-dua isim ini ketika melaksanakan sesuatu urusan atau kerja, insya-Allah akan cepat mendapat kejayaan.

7. Isim ketujuh ( ???? ) � Tarqobin� Wazannya ialah (????) �taf-alin�. Huruf Ta berbaris atas, huruf Ra tandanya sukun, Qafnya berbaris atas dan huruf Ba berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Zai. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Salam. Khasiatnya : � Pelaris Caranya ialah dengan menulis isim ini pada sekeping kertas berserta dengan Firman Allah :

???? ??? ????? ????? ??????? ??? ????? ???? dan bersama wifiq ini :

??? ? ? ??? ??? ??? ? ? ? ??? ??? ? ? ? ??? ???

Setelah siap, hendaklah diasapkan dengan kayu gaharu. Kemudian gantunglah di kedai atau tempat perniagaan. Insya-Allah akan ramailah pelanggan yang datang.

8. Isim kelapan ( ???? ) �Barhasyin� Wazannya ialah (????) �taf-alin�. Huruf Ba berbaris atas, huruf Ra bertanda sukun, huruf Ha berbaris atas dan huruf Syin berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf ha (?). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah (?? ???? ???? ???? ), pendapat lain dengan makna Ya-Muqtadir. Isim ini merupakan tasbih Malaikat Mikail alaihissalam. Khasiatnya : � Supaya musuh/penjahat ditimpa sakit Takutlah kamu kepada Allah, Caranya ialah dengan menulis isim ini sebanyak 11 kali pada kertas kuning. Tulis bersamanya Thilsam ini: (tak dapat dimasukkan ) Waktu menulisnya ialah pada akhir bulan Ramadhan. Setelah siap ditulis hendaklah diasapkan dengan kayu cendana. Kemudian gantunglah pada pokok tamar/kelapa yang kuning mayangnya dengan nama musuh kita itu. Maka akan bertambahlah sakitnya dan berkemungkinan akan membawa maut. � Menyeru orang dari jarak jauh Bacalah ( ???? ????) sebanyak 1209 kali. Setiap kali cukup bacaannya seratus kali hendaklah diwakilkan dengan menyeru nama orang yang kita kehendaki itu supaya datang dengan segera. Khadam bagi kedua-dua isim ini ialah Zahroyiilin (???????) dan Syithoyiilin (???? ??? ). Bukhur untuk kedua khadam ini ialah gaharu dan liban zakar. Waktu membacanya ialah tengah malam.

9. Isim kesembilan (???? ) �Ghalmasyin� Wazannya juga (????). Huruf Gha berbaris atas. Lamnya sukun, Mim berbaris atas dan huruf Syin berbaris dua di bawah.Baginya ialah huruf Tho (?). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Hamidu Ya-Majidu. Khasiatnya : � Supaya hajat kita ditunai orang Bacalah isim ini setiap malam sebanyak 300 kali secara riadhah dan berpuasa. Tiap kali bacaan cukup 100 kali, baca pula : Tawakkalu ya khuddamu hazal ismi fi shifati (fulan) ila (fulan),Wa amaruh (sebut hajat /perintah kita itu ). Insya-Allah hajat kita akan ditunaikan dalam masa tiga hari. � Mengusir Jin Caranya ialah dengan membaca isim ini sebanyak 1370 kali di tempat yang ada jin itu. Semasa membaca isim ini pasanglah setanggi daripada Barnuf (?????). Insya-Allah jin akan segera keluar dari tempat itu. Jikalau kita mahu jin itu kembali semula ketempat asalnya, Maka pasanglah setanggi kayu gaharu yang telah direndam dengan air mawar dan bacalah isim ini dengan cara terbalik : ???? (syamlaghin), kemudian baca pula : Bihaqqi hazal ismi ayyatuhal malaikatu ikzinu liljaani an yarji�u ila amakinihim wa ila ma wakkalu alaihi, barakallahu fikum wa alaikum.

10. Isim kesepuluh (?????) �Khuthirin� Wazannya ialah (?????) �fu-ilin�. Huruf Kha berbaris hadapan, huruf Wau bertanda sukun, huruf Tho berbaris bawah, huruf Ya sukun dan huruf Ra berbaris dua di bawah. Ada pendapat lain mengatakan huruf Kha itu berbaris atas. Yang paling sahih ialah baris hadapan. Baginya ialah huruf Ya. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Qawiyyu, ada pendapat lain dengan makna Ya-Matin, Ya-Alim dan Ya-Hakim. Khasiatnya : � Supaya anak kecil tidak diganggu Caranya ialah dengan menulis isim ini pada kertas bersama Surah At-thariq dengan diceraikan huruf-hurufnya. Kalungkan tulisan ini pada anak kecil insya-Allah selamat dari gangguan jin dan qarin. � Penerang hati Amalkan membaca isim ini setiap hari sebanyak 70 kali, insya-Allah kuat ingatannya dan terpancarlah hikmah dari hatinya. � Hebat memanah dan bermain pedang Pakailah cincin yang diukir asma ini ( ???? ???? ???? ???? ???? ????? ) insya-Allah akan mendapat kekuatan dan melebihi dengan orang yang setanding dengannya. � Memagar rumah dari anjing Tulis asma yang tersebut pada kulit serigala yang telah disamak. Kemudian tanamlah kulit tersebut di bawah tangga rumah, di pintu masuk kampung atau bandar, insya-Allah anjing tidak akan masuk selama mana kulit itu tertanam. � Pengasih Baca Asma tersebut sebanyak 7 kali bersama dengan nama orang yang dikehendaki itu pada sebiji buah epal. Kemudian berilah buah itu kepadanya, insya-Allah akan teguh dan tetap lah perasaan kasih nya kepada kita. � Dipandang hebat Jika seorang raja mahu dipandang hebat oleh tentera-tenteranya, Maka tulislah asma tersebut pada kertas emas yang bersih dan dipakainya, insya-Allah.

11. Isim kesebelas ( ?????? ) �Qolnahudin� Wazannya (??????) �Hadramautin�. Huruf Qaf berbaris atas, huruf Lam sukun, huruf Nun berbaris atas, huruf Ha berbaris hadapan , huruf Wau sukun dan huruf Dal berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf kaf. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Matin. Pendapat lain dengan makna Ya- Sami� Ya-Basir, Ya-Sami� Ya-Badi�, Ya-Mughni dan Ya-Muhith. Khasiatnya : � Kerasukan atau sawan Bacalah isim ini kepada orang yang dirasuk jin atau sawan sebanyak 20 kali dengan memasang bukhur kulit anbar, jawi dan liban. Insya-Allah ia akan bercakap-cakap dan memberitahu kita perkara yang menimpanya. Jika jin itu tidak mahu keluar dari tubuh badannya, maka bacalah kesemua Asma Birhatiah ini sebanyak 7 kali, insya-Allah jin itu akan segera keluar. Setelah jin keluar dari badannya maka hendaklah dia sentiasa mengamalkan doa-doa pelindung supaya jin itu tidak lagi kembali menggangunya.

12. Isim kedua belas ( ?????) �Barsyanin� Wazannya ( ?????) �rahmanin�. Huruf Ba berbaris atas, huruf Ra bertanda sukun, huruf Syin berbaris atas, Alif nya sukun dan huruf Nun berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf lam. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya- Muhith. Pendapat lain dengan makna Ya-Allah Ya-Aziz. Khasiatnya : � Menunaikan hajat Tulis isim ini dan Sulam Sulaimani ( # ) pada cincin Qasdir ( ????? ) dan dipakai ketika hendak melaksanakan sesuatu hajat, insya-Allah hajatnya akan ditunaikan. � Mengetahui khabar-khabar dari alam arwah Jika kita ingin mengetahui sesuatu khabar dari alam arwah, maka hendaklah dia membaca �Qolnahudin Barsyanin� sambil memasang bukhur liban zakar dan meminta arwah supaya hadir, insya-Allah dia akan hadir dan akan bercakap-cakap dengan kita mengenai hal yang kita hendak tahu itu.

13. Isim ketiga belas ( ?????) �Kazhirin� Wazannya (?????) �takrimin�. Huruf Kaf berbaris atas, huruf Zho bertanda mati, huruf Ha berbaris bawah, huruf Ya bertanda sukun dan huruf Ra berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Mim. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Subhanallah. Pendapat lain dengan makna Ya-Qawiyyu Ya-Matin dan Ya-Rahim. Isim ini merupakan tasbih Nabi Yunus alaihissalam. Khasiatnya : � Selamat dari kecurian, rompakan dan kebakaran Ukirlah isim ini dalam bentuk yang berikut pada sekeping tembaga dan gantunglah di dalam rumah insya-Allah akan terpelihara dari pencuri, perompak dan kebakaran.

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

� Menyakitkan Jin yang degil Perbanyakkan membaca isim ini supaya jin yang merasuk merasa sakit dan segera keluar dari tubuh badan.

14. Isim keempat belas ( ?????? ) �Namusyalakhin� Wazannya ( ?????? ) �banuqamarin�. Huruf Nun berbaris atas, huruf Mim berbaris hadapan, huruf Wau bertanda sukun, huruf Syin barisnya atas, huruf Lam berbaris atas dan huruf kha berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Nun. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Allah Ya-Aziz, pendapat lain dengan makna Ya-Allah Ya-Hu.

Khasiatnya : � Lepas dari penjara Jika orang yang dipenjara sentiasa membacanya insya-Allah akan dilepaskan oleh Allah Taala. � Menghentikan darah Tulis Asma ini pada pakaian orang yang keluar/turun darah itu, insya-Allah akan berhenti dengan segera (Qolnahudin, Barsyanin, Kazhirin, Namusyalakhin).

15. Isim kelima belas ( ???????) �Barhayula� Wazannya ( ??????? ) �fai-alula�. Huruf Ba berbaris atas, huruf Ra sukun, huruf Ha berbaris atas, huruf Ya berbaris hadapan, Wau nya sukun dan Lam berbaris atas. Baginya ialah huruf Sin. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Subhanallah. Pendapat lain dengan makna Ana Allah Amanal Khoifin. Isim ini merupakan tasbih Nabi Ibrahim alaihissalam. Khasiatnya : � Melihat sesuatu dalam tidur Untuk melihat sesuatu dalam tidur, maka sembahyanglah 6 rakaat dengan 3 salam. Setelah sudah sembahyang, tulislah isim ini sebanyak 7 kali pada tapak tangan kanan dan membaca : ( ?????? ?????? ??? ????? ?????? ?????? ??? ????. ) dan tidurlah dengan mengiring ke kanan, insya-Allah dia akan dapat melihat dengan jelas perkara yang dia hendak tahu itu.

16. Isim keenam belas ( ?????? ) �Basykailakhin� Wazannya (??????) �maf-ailalin�. Huruf Ba berbaris atas, huruf Syin sukun, huruf Kaf berbaris atas, huruf Ya sukun, huruf Lam berbaris atas dan huruf Kha berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Ain. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Mukminun

Khasiatnya : � Melepaskan kesusahan Jika kita berada dalam kesusahan, dukacita dan dibebani masalah hutang, maka bacalah isim ini tiap-tiap malam sebanyak 70 kali insyaAllah akan mendapat pertolongan dari Allah Taala. � Ubat sakit mata Tulis isim ini sebanyak 7 kali pada hari Isnin di sekeping kertas dan juga bait-bait berikut. Kemudian pakaikan kepada orang yang sakit mata insyaAllah akan segera sembuh :

( ?? ????? ?????? ???? ??? ? ??? ?????? ?? ?? ??? ?????) ( ???? ???? ?? ??? ?????? ?? ? ??? ????? ????? ???? ?????)

17. Isim ketujuh belas ( ????) � Qazmazin� Wazannya ialah (????) �maq-adin�. Huruf Qaf berbaris atas, huruf Zai bertanda sukun, huruf Mim berbaris atas dan huruf Zai berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Fa. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya- Muhaimin. Isim ini merupakan tasbih Nabi Isa alaihissalam. Khasiatnya : � Duit barakah Tulis isim ini dan wifik di bawah pada secarik kain sutera biru dan masukkan ke dalam kantung / karung bersama duit yang tidak dikira jumlahnya. Kemudian gantunglah kantung itu pada dahan pokok berduri dan diasapkan dengan anbar dan misik. Bacalah qosam ini pada kantung itu dengan sempurna pada malam jumaat sebanyak 100 kali. Insya-Allah turunlah barakah pada kantung itu dan tidak akan habis duitnya dengan izin Allah.

?? 8? ???? ???? ?? 8? 8? ???? ??

� Melepaskan diri daripada musuh Supaya selamat dari kejahatan musuh seteru, maka banyakkanlah membaca ( Basykailakhin, Qozmazin)

18. Isim kelapanbelas ( ???????) � An-gholalitin� Wazannya ( ???? ???) � Aqtoa zibin�. Huruf Hamzahnya berbaris atas, huruf Nun bertanda sukun, huruf Ghain berbaris atas, huruf Lam berbaris atas, Lam kedua berbaris bawah, huruf Ya bertanda sukun dan huruf Tho berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Shod. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Azhimu Ya-Hakim. Pendapat lain dengan makna Ya-Hakim Ya-Khobir Ya-Lathif dan Arrahman Arrahim. Khasiatnya : � Memindah / menghalau orang zalim Jika kita hendak memindahkan orang zalim atau jahat dari rumahnya, maka tulislah isim ini dengan surah Al-fiil pada sekeping tembikar yang pecah. Kemudian lumatkan menjadi debu. Lontarkan debu ini ke arah rumah si zalim itu, insya-Allah akan segera berpindah. � Memadamkan api Barangsiapa yang banyak membaca isim ini dengan niat hendak memadamkan api, insya-Allah api itu akan terpadam.

19. Isim kesembilan belas ( ????? ) � Qobaratin� Wazannya ialah ( ?????) � Rohamatin�. Huruf Qaf berbaris atas, huruf Ba barisnya di atas, pendapat kedua dengan huruf Ba bertanda sukun, huruf Ra berbaris atas, Alifnya sukun dan huruf Ta berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Qaf. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Aziz. Pendapat kedua dengan makna Ya-Baqi. Khasiatnya : � Menjauhkan penyakit taun dan seteru Tulislah isim ini dengan firman Allah : ( ?????? ????? ?????) lalu memakainya insya-Allah selamat dari taun dan seteru. � Melihat perkara yang baik Barangsiapa yang mengamalkannya dengan bersungguh-sungguh setiap hari sebanyak 60 kali, insya-Allah dia tidak akan melihat akan perkara yang dibencinya selama-lamanya.

20. Isim kedua puluh ( ?????) �Ghoyaha� Wazannya ialah (?????) �hayaha�. Huruf Ghain dan Ya berbaris atas, Alifnya sukun dan huruf Ha berbaris. Baginya ialah huruf Ra. Maknanya dalam Arab ialah Ya- Karim, Ya-Qahar.

21. Isim kedua puluh satu ( ???????) �Kaidahula� Wazannya ialah ( ??????? ) �fai-alula�. Huruf Kaf berbaris atas, huruf Ya bertanda sukun, huruf Dal berbaris atas, huruf Ha berbaris hadapan, huruf Wau sukun dan huruf Lam berbaris atas. Baginya ialah huruf Syin. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah ( ???????????? ), pendapat lain dengan makna Ya-Qadim Ya-Qohir Khasiatnya : � Menghapuskan sihir Tulislah isim ini sebanyak 100 kali berserta dengan ayat :

(???? ?? ?? ????? ???? ???????� ???) (??? ???? ?????? ?? ?????�???)

dengan huruf yang bercerai-cerai di sekeliling wifik di bawah. Pakaikan tulisan ini pada orang yang kena sihir, insya-Allah batallah sihir itu.( wifik tak dapat di masukkan)

� Al-wusul Attami Barangsiapa yang ingin sampai kepada kesempurnaan sepertimana yang telah dicapai oleh Assadatul Akhyar, maka hendaklah dia melakukan khalwat dengan betul-betul sempurna syarat-syaratnya. Banyakkanlah berzikir dengan ( ????? ???????). Setiap kali genap seratus kali bacaannya, bacalah pula Isim-isim Attijani sekali. Insya-Allah ia akan mencapai apa yang dikehendakinya.

22. Isim kedua puluh dua ( ??????) �Syamkhohirin� Wazannya ialah (??????) �jabra-ilin�. Huruf Syin berbaris atas, huruf Mim bertanda sukun, huruf Kho berbaris atas, huruf Ha barisnya di bawah dan huruf Ra berbaris dua di bawah. Baginya ialah huruf Ta. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah ( ?????? ????? ??????). Khasiatnya : � Menghalau semut Tulis isim ini sebanyak 7 kali dalam mangkuk. Larutkan tulisannya dengan air bersih dan renjiskan ke tempat yang ada semut itu, insya-Allah ia akan segera beredar.

23. Isim kedua puluh tiga ( ??????? ) � Syamkhohiirin� Dhobit wazannya adalah sama dengan isim yang sebelumnya, hanya ditambah satu huruf sahaja, yaitu huruf Ya sukun selepas daripada huruf Ha (?). Baginya ialah huruf Tsa ( ?). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Qodhi, pendapat lain dengan makna Ya-Hu Ya-Hu dan Ya-Robbah Ya-Robbah: Khasiatnya : � Menghalau nyamuk Tulis isim ini sebanyak 15 kali pada kertas dan bakar ditempat yang banyak nyamuk, insya-Allah nyamuk-nyamuk itu akan lari.

24. Isim kedua puluh empat ( ??????? ) �Syamhahiirin� Dhobit wazannya juga sama dengan isim yang terdahulu, kecuali huruf Kha ditukarkan dengan huruf Ha ( ?). Baginya ialah huruf Kha. Maknanya dalam Bahasa Arab ialah ( ?????? ?????? ), pendapat lain dengan makna Ya-Kafi, Ya-Aziz dan Ya-Jabbar. Khasiatnya : � Memecah belah pakatan jahat Tulis isim ini sebanyak 100 kali dengan ayat : ( ??????? ????? ??????? ???????? ??? ??? ???????) Kemudia tulis pula dua nama orang yang berpakat melakukan perkara yang tidak di redai Allah, insya-Allah akan timbul api perpecahan dan perbalahan diantara keduanya. � Mengesan kehadiran Al-Arwah Jika kita hendak mengetahui kehadiran mereka semasa melakukan amalan, bertapa, berkhalwat dan sebagainya, maka berzikirlah dengan ( ?????????????? ) sebanyak 100 kali, kemudian serulah dengan kata-kata ini : ( ?? ???? ????? ????? ??????? ?????? ?? ???? ????? ). Nescaya akan terpancarlah cahaya seperti pancaran cahaya matahari.

25. Isim kedua puluh lima ( ????????? ) �Bikahthohaunaihin� Wazannya ialah ( ???????? ) �fi�afau-naihin�. Huruf Ba berbaris bawah, huruf Kaf berbaris atas, huruf Ha bertanda sukun, huruf Tho dan Ha berbaris atas, huruf Wau sukun, huruf Nun baris atas, huruf Ya sukun dan huruf Ha berbaris dua di bawah. Di sana ada tiga lagi riwayat isim ini yang sedikit berbeza dari segi baris dan hurufnya. Imam Al-Buni mengatakan riwayat ini adalah yang betul. Baginya ialah huruf Zal ( ? ). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Qadim, pendapat kedua dengan makna Ya-Da-imu. Khasiatnya : � Menolak lapar Tulis isim ini 70 kali pada pinggang putih dan larutkan dengan air yang bersih. Minum pada waktu pagi insya-Allah kita tidak akan berasa lapar.

26. Isim kedua puluh enam ( ????? ) �Basyarisyin� Wazannya ialah ( ??? ??) �manasirin�. Huruf Ba dan Syin berbaris atas, huruf Alif sukun, huruf Ra baris di bawah dan huruf Syin baris dua di bawah. Baginya ialah huruf Dhod (?). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Qodiran ala kulli syai-in. (?? ????? ??? ?? ???) . Khasiatnya :

� Membersihkan jiwa Barangsiapa yang sentiasa membaca isim ini dengan tanpa had bilangan, InsyaAllah ia tidak akan merasa dahaga, bersih jiwanya, dihalang daripada khowatir-khowatir nafsunya dan lancar lidahnya bila berbicara.

27. Isim kedua puluh tujuh ( ???? ) �Thunasyin� Wazannya ialah ( ???? ) �muhtadin�. Huruf Tho berbaris atas, huruf Wau sukun, huruf Nun baris atas dan huruf Syin baris dua di bawah. Di sana ada tiga lagi riwayat isim ini yang sedikit berbeza dari segi baris dan hurufnya. Seperti ( ??? ? ??? ? ?????). Imam Al-Buni mengatakan riwayat ini ( ???? ) adalah yang sowab. Baginya ialah huruf Zho (?). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah Ya-Syakur, pendapat kedua dengan makna ( ?????? ??????) . Khasiatnya : � Kanak-kanak yang selalu menangis dan terkejut Tulis isim ini dalam bentuk wifik beserta dengan Surah Al-Fatihah 11 kali, kemudian tambat atau kalungkan pada kanak-kanak tersebut, insya-Allah dia akan berhenti dari menangis.

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

� Menunaikan hajat Jika kita mempunyai hajat kepada Allah Taala, maka bacalah isim ini selepas solat isyak sebanyak 80 kali dalam keadaan sujud (niat sujud syukur) dan mohonlah hajat itu kepada Allah Taala, insya-Allah akan ditunaikan. � Sakit kepala Tulis isim (???) �thausyin� pada sekeping kertas sebanyak 20 kali beserta dengan huruf Shod (?) sebanyak 90 kali. Kemudian kalungkan pada orang yang sakit kepala, insya-Allah akan segera sembuh.

28. Isim kedua puluh lapan ( ???? ?? ???) � Syamkho-Barukhin � Wazannya ialah ( ???? ?????) �fa�la fa-ulin�. Huruf Syin berbaris atas, huruf Mim sukun, huruf Kha dan Ba berbaris atas, huruf Ra baris hadapan, huruf Wau sukun dan huruf Kho baris dua di bawah. Baginya ialah huruf Ghain (?). Maknanya dalam Bahasa Arab ialah ( ?????? ?? ???? ??????).

Khasiatnya : � Membatalkan sihir Tulis isim ini dengan ayat ( ?? ???? ?? ?????�. ) dalam mangkuk dan larutkan tulisan itu dengan air. Beri minum air kepada mangsa sihir, insya-Allah akan terbatal sihirnya itu. � Mengalahkan musuh Tuliskan 28 isim ini pada mata pedang dan baca pula qosam ini padanya sebanyak 45 kali, insya-Allah musuh-musuh kita akan jadi lemah dan bertempiaran lari. � Menyembuhkan penyakit Caranya ialah dengan menulis 28 isim ini pada mangkuk dan baca qosam sebanyak 7 kali, berilah pesakit minum airnya insya-Allah akan sembuh .

0 komentar:

Post a Comment